• 01 ΑΠΡ 11
    • 0

    Glimpses to the future of Robotics: From Interactive Robots, Social Networks, and Telepresence Towards the Hybrid Human-Machine Cloud

    ΔΙΑΛΕΞΗ 14.4.2011 @ 3πμ

    Η ετήσια διάλεξη του Ελληνικού Τμήματος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ( IEEE Greece Section – www.ieee.gr ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 στις 3μμ με ομιλητή τον Δρ Νικόλαο Μαυρίδη, Επ. Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML) του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEU) και θέμα:

    “Glimpses to the future of Robotics: From Interactive Robots, Social Networks, and Telepresence Towards the Hybrid Human-Machine Cloud”

    Η διάλεξη αυτή θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia ( Σώρου 12, Μαρούσι – www.corallia.org ).

    http://www.corallia.org/el/events-and-news/events/17-eu-and-international-events/528–ic-q-q.html

    Καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται (μέλη και μη μέλη του ΙΕΕΕ) να την παρακολουθήσουν.

    Ακολουθεί η περίληψη της ομιλίας και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή.

    Περίληψη

    ——–

    Η δημιουργία ρομπότ με ικανότητες άνετης συνομιλίας σε φυσική γλώσσα, όπως επίσης και συνεργασίας και κοινωνικών συναναστροφών με ανθρώπους είναι ένας στόχος που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία και που η υλοποίησή του ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ανθρωπότητα. Επίσης, είναι ένας στόχος που απαιτεί πραγματικά διατμηματική έρευνα: όχι μόνο η ηλεκτρολογία, η ηλεκτρονική και η μηχανολογία, αλλά επίσης η επιστήμη υπολογιστών και οι γνωστικές επιστήμες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του.

    Ένα δείγμα των σημαντικών προβλημάτων όπως επίσης και της παρούσας προόδου προς την επίτευξη του στόχου αυτού θα παρουσιαστεί μέσα από δύο παραδείγματα: το διαλογικό ρομπότ Ripley και τα κοινωνικά ρομπότ Facebots, που χρησιμοποιούν και εναποθέτουν κοινωνικές πληροφορίες στον δικτυακό τόπο FaceBook. Θα ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση των προοπτικών χρήσης διαλογικών ρομπότ για πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς, μέσα από τον διαδραστικό θέατρο του ανθρωποειδούς ρομπότ Αβικέννα. Ξεκινώντας από το παράδειγμα του Αβικέννα, θα γίνει αναφορά και στις τεχνικές τηλελειτουργίας και τηλεπαρουσίας μέσω ρομπότ, όπως επίσης και στις δυνατότητες μικτής αυτονομίας. Τέλος, θα επιχειρηθεί μια γρήγορη εξερεύνηση ορισμένων οδών του κοντινού και απώτερου μέλλοντος: τις Ομάδες Ανθρώπων-Ρομπότ, όπως επίσης και το πολλά υποσχόμενο Υβριδικό Νέφος Ανθρώπων-Μηχανών.

    Βιογραφικό Σημείωμα Ομιλητή

    ————————–

    Ο Δρ. Νικόλαος Μαυρίδης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) το 2007, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), και από το πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το ΑΠΘ. Αυτή τη στιγμή, είναι Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML) του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEU). To Εργαστήριο αυτό αποτελεί την βάση του βραβευμένου από την Microsoft έργου “FaceBots”, όπως επίσης και του αραβικά ομιλούντος ανθρωποειδούς ρομπότ “Αβικέννας”. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Μαυρίδη επικεντρώνονται στα Κοινωνικά Διαλογικά Ρομπότ, αλλά εμπεριέχουν και γενικότερα την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Ρομπότ (HRI), την εδραίωση της γλώσσας σε αισθητηριοκινητικούς και άλλους χώρους (Language Grounding), και τις γνωστικές επιστήμες. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στο ΜΙΤ, ο Δρ. Μαυρίδης έδωσε στο διαλογικό ρομπότ Ρίπλευ ικανότητες συγκρίσιμες με αυτές που απαιτούνται για την επιτυχή εξέτασή του μέσω του “Token Test”, ενός ψυχολογικού τεστ που παρέχεται σε νεαρά παιδιά για την διάγνωση των αισθητηριοκινητικόγλωσσικών ικανοτήτων τους. Ο Δρ. Μαυρίδης έχει λάβει υποτροφίες από τι ΙΚΥ, το Ωνάσειο Ίδρυμα, και έχει υπάρξει ενεργό μέλος σε διάφορες θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής του Ελληνικού Συλλόγου του MIT, του συλλόγου για την εδραίωση των γνωστικών επιστημών στα ΗΑΕ και του ευρωπαϊκού δικτύου εμπειρογνωμόνων EU Cog II.

    Leave a reply →
Hide picture